No hi ha res que molesti més en una màquina que les pèrdues d’oli que vessen a terra. Tot i això, hi ha moltes màquines dissenyades sense massa preocupació per aquest detall i els mecanismes lubricats a «l’oli perdut» són prou habituals. La fresadora Schaublin 13 també té alguns mecanismes que perden oli per disseny i alguns d’aquests degoten al terra… un disseny pobre en la meva opinió.

La barra de suport del mecanisme del variador és un d’aquests mecanismes. Desplaça la politja del variador amunt i avall mentre en manté l’alineació. Aquesta barra es desplaça restringida pe run parell de dolles que han de ser lubricades. L’oli hi arriba seguint un camí descendent: la bomba d’engreix injecta oli al coixinet de la maneta del variador. Aquest oli flueix cap a l’engranatge cònic i d’aquí cap una basseta que hi ha sobre el suport del variador. D’aquesta basseta s’engrex el coixinet axial que suporta la barra, el cargol que mou la barra i l’exterior de la barra que llisca per les dolles. Després de tot aquest camí lubricant diverses parts.. l’oli degota sobre el motor i cau a terra ☹

Vaig decidir afegir un recollidor d’oli just al final de la barra. Només és un tac d’alumini tornejat convenientment i amb quatre imants que l’enganxen a la barra. Els imants sobresurten lleugerament per mantenir un espai per on flueixi l’oli que regalima per l’interior de la barra. Com a colector, una tapa de plàstic reciclada d’un pot de cuina fa bon servei (no és el més elegant, certament).

El recollidor és fàcil de posar i treure per buidar l’oli recollit. Espero que eviti l’oli damunt el motor i sigui una millora apreciable.

Vista del recollidor enganxat al final de la barra.

Vista del recollidor enganxat al final de la barra.

El recollidor. Noteu la tapa reciclada..

El recollidor. Noteu la tapa reciclada..