La fresadora Schaublin 13 ja és neta i pintada. Tots els detalls mecànics que feia falta resoldre s’han resolt. És el moment de començar el (re)muntatge.

Primer, muntem el caixa d’engranatges de l’avenç de la taula

La caixa, que té forma de pot, s’he de muntar abans que els motor dels avenços. De moent la muntem sense els engranatges que posarem més endavant.

Muntem els motors

Seguidament muntem els motors. Comencem pel motor dels avenços ràpids. Prèviamen li hem canviat els coixinets, principalment per que el modto va muntat en un espai molt inaccessible i és interessant garantir que no fallarà.

EL motor el posem a lloc amb l’ajuda d’alguns gruixos de fusta per aguantar-lo. La junta elàstica ha d’estar manegada al motor.

Després ens barallem amb el motor principal. No és senzill de muntar. L’espai és molt ajustat i en certes posicions frega amb el motor dels avenços. Amb un cove de paciència el deixem muntat.

Muntem el variador

Després muntem el variador i la manera de velocitats. La maneta inclou el mecanisme que fa girar el tambor que mostra la velocitat de rotació actual. Contràriament al que semblava, és molt sencill posar-la a temps de manera que el recorregut coincideixi amb el desplaçament de la politja del variador.

També netegem els tubs del circuit d’engreix. Fent circular WD-40 i ambl’ajuda d’un raspall per tubs netejem els circuits. Assumim que els xiclés dels distribuïdors estan en bones condicions. Tot plegat ho acabem amb aire a pressió.

Muntatge de la consola

És el moment de muntar la consola. Acabem els darrers detalls: ajustem i centrem l’embragatge almenat dels avenços en l’eix X. Solament hi ha 0,1 mm per banda de joc!

Posem les tapes i el màstic de les juntes.

I movem la consola a la seva guis fent servir el ternal.

Una vegada a lloc, muntem la maneta de l’eix Z, la barra i la palanca de fixar l’eix Z i finalment la caixa de la palanca d’avenços. També collem la tapa de la transmissió i l’embragatge de seguretat dels avenços.

Fixeu-vos que també hem afegit un rasquet de protecció a la part superior de la consola que protegeix al guia. Aquesta peça no hi era a la màquina i s’ha comprat el recanvi a Quality Tools.

Ajustatge del regle de la consola

Amb l’ajuda d’un palpador ajustem el regle de la quia Z. L’objectiu és reduir el moviment de rotació i mantenir una lliscament suau (i.e.: mantenir una capa d’oli regular a la guia). Addicionalment, el bloqueig/desbloqueig del moviment Z amb la maneta que fixa la consola no hauria de produir moviment de rotació. Amb tacte aconseguim un desplaçament de 0,003 mm com a molt, mesurat a l’extrem de la consola com podeu veure al següent vídeo.

Les primeres proves s’aconsegueixen forçant la rotació a ma actuant sobre la maneta del desplaçament Z. Les segones amb una acció de bloqueig/desbloqueig de la palanca.