Els darrers dies he descobert que les bandes d’esmeril tenen la tendència a trencar-se per la junta. És empipador però es pot resoldre.

Les bandes d’esmeril tenen data de caducitat

En efecte. Les bandes d’esmeril tenen data de caducitat per que la cola que es fa servir en la junta a bisell envelleix i deixa de suportar la tensió. És sorprenent! Vaig descobrir-ho pels fets consumats. Fa uns dies necessitava polir uns taulers de faig i novaig aconseguir-ho: a mida que anava canviant les bandes de la polidora es trencaven de manera neta per la junta al cap d’un o dos segons. Una darrera l’altra.

Sorprès i emprenyat vaig començar una cerca a la xarxa per acabar descobrint que les bandes tenen data de caducitat (que sovint no consta enlloc). Ara tenia una caixa plena de bandes noves i desencolades. Es podien encolar de nou?

A la cerca de la cola adient

Quin tipus de cola es pot fer servir per encolar de nou les bandes? Ha de suportar una tensió important i, quan es treballa a fons, també una temperatura rellevant. Així mateix, no pot ser rígida: la bada gira al voltant d’uns corrons de petit diàmetre i això requereix una flexibilitat notable.

En vaig provar vàries. Finalment, vaig descobrir que existeix un cyanocrilat flexible —està barrejat amb pols de cautxú. Aquesta va ser la cola amb els millors resultats. Particularment, jo vaig fer servir Loxeal 74. Netejant les juntes de la cola vella amb una pedra d’esmeril de gra molt gruixut i amb l’ajuda d’una premseta d’encolar feta a mida per alinear la banda correctament, el resultat és magnífic.